Aukštesnę derliaus kainą lemia gamtos sąlygos

Šiandien parduotuvėse daugumą vaisių ir daržovių galime įsigyti bet kuriuo metų laiku, tačiau lietuviai itin mėgsta šalyje vietos ūkininkų užaugintas sezonines gėrybes dėl šviežumo, geresnės kokybės ir skonio. Tiesa, jos reikšmingos ir aplinkosauginiu požiūriu.
„Taikant maisto mylių principą, galime išmatuoti, kiek vieno ar kito maisto produkto kelionė iki vartotojo stalo sukuria žalos gamtai. Didėjant produktų gabenimo atstumui, didėja šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimas. Maisto produktų transportavimas sudaro beveik 20 proc. mūsų suvartojamo maisto anglies dioksido emisijų. Dėl šios priežasties svarbu rinktis vietoje gaminamus produktus, kad vartotojai kuo mažiau prisidėtų prie planetos taršos“, – komentuoja mūsų vadovė Zita Varanavičienė.
Visgi vietinis derliaus yra brangesnis nei įvežtinis – tai dažniausiai nulemia gamtos sąlygos. Jei orai yra palankūs, ūkininkai gauna didesnį derlių ir užauginto maisto savikaina tampa mažesne, tačiau jei orai nėra palankūs, kaina auga dėl menkesnio derliaus.
Pasak. Z. Varanavičienės, baimintis galimų pesticidų ir trąšų likučių ant ūkininkų derliaus nereikėtų – lietuviai ir kitų ES šalių piliečiai valgo sveiką maistą, be papildomų šių medžiagų likučių. Tą patvirtino ir Europos maisto saugos tarnybos naujausio tyrimo duomenys.
Skaitykite plačiau: https://bit.ly/3W6dVrq